Els clients enganxats als jutjats: dos anys de tràmits i € 1,000 perduts

0
2

La polèmica decisió of the Tribunal Suprem que sigui el client here pagui els impostos de les hipoteques i posterior the immediate reacció of the govern espanyol ordenant for llei que ho facin les entitats bancàries however to partir dels préstecs que es constitueixin to partir de demà has enganxat milers de clients en plena batalla judicial for intentar to recover aquests diners.

Juli Rivas is an d'ells. El març of 2015 goes acabar de pagar the hipoteca de 180.000 euros que havia signat amb Deutsche Bank onze anys abans. The últim pas que li falta és fer front to the cancel·lació, that puja to més de 1.000 euros. "Abans de fer-ho, however, vaig veure a resolució of the Suprem en què tornaven to a client els impostos de constitució of the préstec i vaig decidir intentar-ho", explica.

El primer pas el el fer of 2017. Amb the commissioner of an advocada, should be sent a complaint to the defensor of the client de l'entitat bancària sol-simplicity the devolució de 5.083 euros on s'inclou els impostos, however també les despeses hipotecàries. Són 462 euros de notaria, 294 de registre, 241 de gestoria, 171 de taxació, 1.080 de comissió d'obertura i els 2,835 d'impostos. Entre els arguments es records to the entitat bancària the sentencing of the Suprem of the 23 de desembre of 2015 en què dictaminava que la la repercussió to the comprador / consumidor of the despeses de constitució de the hipoteca was a clàusula abusivi i, for tant, nul · there".

An any de queixes at the bank

The resposing of the banc -més of a mes després-és que s'havia de direct to the àrea de serveis jurídics. Rivas va repetir la reclamació fins a quatre cops to les diferents àrees que entitat bancària anava indicant, uns tràmits que entre peticions i respostes es van enlargeare gairebé un any. "The informació que em donata l'entitat was ambiguous the mantoaven passant of a costat to another amb the objectiu que deixés de reclamar for avorriment", assures.

De fet, also companys seus que també havien començat el procediment el van acabar abandonant perquè entitat claimed desenes de documents que no havien guardat. "El banc té l'obligació de donar-los si els reclames, but en la majoria de casos no van ni respondre a les seves peticions", explica. En la documentació que Rivas adjunct to cadascuna de les peticions hi havia fins to deu documents, entre els quals the escriptura of the registre d'hipoteca, the factura de la taxació i la of the notaries for the registre de la hipoteca.

Tip de reclamacions fallides, el gener d'aquest any should be decided on the judicial route to be presented to the jutjat de primer instància de Barcelona. For fer-ho va haver de pagar la despesa de la procuradora -176 euros més IVA-, les actes notarials the els honoraris de l'advocada, aproximadament a million euros. "Porto gairebé dos anys i segurament no will serve for a res tot el que estic fent, but com a mínim s'ha aconseguit que els que firmin to leave a rum, no hagin de pagar els impostos", he laments. Tot i així, Rivas denounces that tan abusius són els costos de constitució of a hipoteca com els de tancament. "D'aquests ningú en speaks the yes no els pagues no pots vendre l'immoble malgrat que ja és teu", diu.

No hi has xifres oficials de quantes persones, com Rivas, estan a mig recorregut judicial, but the Associació Professional de Teacnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) attends that the sentencing of the 16th octubre of the Suprem en què inicialment feia pagar al banc i no to the client goes proving "milers" de noves reclamacions. De fet, a lot fonts of the Departament d'Economia com de the APttCB xifren entre 700 the 800 million euros els diners que hauria hagut de retornar the bank als compradors pels impostos for les hipoteques firmades en els darrers quatre anys in Catalunya.

"Tots els recursos que ja són als jutjats es resoldran seguint les pautes que ha donat el ple del Suprem. Ara ho tenen molt complicat ", manté el president de l'APttCB, Joan Cortecans. Tot i així, teacnics tributaris reunits in Castelldefels feien a crida divendres perquè els que tinguin iniciat el recurs el mantinguin for "incitar la nul·litat del procés". "L'únic recorregut, si n'hi ha, és el of the tribunal europeu, but des de l'òptica dels drets of the consumidor", insist, however, el president de l'APttCB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.