"Joan Carles I do not have to bring the democracia, it goes posar-hi límits"

"Aquesta pel·lícula és a ficció basada en personatges i fets reals", apareix en la pantalla to the final d ' El rey, el debut en la direcció de actor Alberto San Juan, amb Valentín Álvarez de codirector. I no és estrany que els directors considerin the advertència, perquè el retrat que s'ofereix de Joan Carles I to the film contradiu violentament el relat oficial gravat en pedra for mitjans i institucions des de la Transició. La pel·lícula, estrenada ahir at the Festival de Sevilla, adapta an obra of the mateix San Juan produïda for the cooperative Teatro de Barrio (the que també es va veure at the Lliure) en què el rei emèrit és presentat com the baula de transmissió entre la dictadura i la democràcia, an instrument de l'establishment to maintain the concentration of the squares in which the impunity of the franquisme was established. "Joan Carles I do not have to bring the democracia, go posar-hi límits -explica San Juan-. Durant la Transició should be a fre for a les àmplies aspiracions democràtiques ".

El rey es va rodar durant sis dies at the Teatro de Barrio. Només hi has tres actors: Luis Bermejo, San Juan and Willy Toledo. El primer interprets Joan Carles the els altres dos es reparteixen a dotzena de personatges que es van apareixent to the rei: Franco, Joan de Borbó, Adolfo Suárez, Felipe González, Carrero Blanco, Juan Luis Cebrián, Jesús Hermida … Són fantasmes del passat que, com en un conte dickensià, persegueixen el protagonist, acorralat pels seus records. However, in a decisive way, El rey prescindeix de maquillatge i de disfresses, the els actors tot just set the veu en moments puntuals. És com si, en un exercici d'austeritat semblant al de Vània al carrer 42, el director confiés en el poder of the text i interpretató for traslladar el discurs de l'obra. The única excepció és el Franco que interprets San Juan amb el cap rapat, ulleres de sol i la característica veu aflautada. "Needed a fort for veure'm en el paper de Franco, perquè no soc el càsting més adequat", admet.

A text corrosiu

A través d'aquestes visites espectrals, malsons que es representen en an espai d'una buidor ombrívola, the pel·lícula planteja a mena de biography alternative reial. El text corrosiu, implacable amb the figure of the monarch, but alhora tenyit of humor negre, sobretot quan intervé Franco the demana to a jove Joan Carles que reciti la llista dels reis visigots or make passagana to Joan de Borbó en una reunió al iot Azor. But el somriure es congela quan el dictador diu: "He guanyat a war. He fet afusellar milers de persones. Això em donates an autoritat que ningú discuteix ". Hi ha més frases dures que deixen en evidència els seus autors. San Juan assures that no one if he has tret de la màniga: "Great part of the guió surt of the rei i dels seus defensors. Moltes coses que diu Joan Carles, com ar que la estadura franquista van ser "40 anys de pau", són al llibre promonàrquic Conversaciones con el rey. I les paraules que diu Cebrián i moltes de les que diu Felipe González són directament d'articles seus ".

Els episodis se succeeixen: the accident en quen Joan Carles mata el seu germà, the formació militar a les ordres of the general Armada, the coronació, les converses amb militars abans of 23-F, els estira-i-arronsa amb Suárez i González … Els trams més àrids són elevats for the força de les interpretations of the actors, impecables, the eficient treball de càmera, responsibility of an Álvarez who makes the posada en escena theatrical the cinematic. "L'únic canvi respecte a l'obra és posar la càmera -diu San Juan-. Tot el que es es filma es converteix en cinema ". The pel·lícula, finançada for micromecenatge the sense cap subvenció, es veurà primer to festivals i, més endavant, es podrà veure to the internet.

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.