Miquel Iceta: "Probablement no hi pot haver entesa de Sánchez amb l'independentisme"

0
9

El primer secretary of the PSC, Miquel Iceta (Barcelona, ​​1960), respon a les preguntes de l'ARA the setmana després de les eleccions andaluses, els resultats de les alls poden descavalcar els socialistes of the government a la comunitat després de 36 anys. En plena polèmica for the gestió dels Mossos d'Esquadra arran de les càrregues de dijous, Iceta és clar: "Yes hi ha dubtes sobre una actuació, primer cal obrir una investigació i després treure'n conclusions. But it is irresponsable dubtar entrada de la professionalitat de our policia a l'hora de guaranteeir la seguretat ciutadana ".

Com està després de les andaluses?

Sotraguejat. Tothom esperava a lleuger descens of the PSOE, but not a baixada tan forta, the menys encara que es pogués donar a canvi d'orientació política a la Junta.

¿El PSOE està en condicions de governar starting from ara?

Well, I have intentaran. El que pass és que hi has an alternative majoria de dreta i extrema dreta. A derrota electoral té moltes causes. But jo crec que n'hi has a que ningú no pot esquivar: 36 anys de govern causen una erosió. Després, for that sembla, the immigració explica en part el creixement de Vox.

El discurs sobre la immigració.

I també the immigració, perquè proves that hi has a correlació directa. No és només el discurs, sinó que també hi has a reality. Ara, també hi has also factors, com els ERO.

The Catalunya?

També. A mi em sap molt greu atribuir els resultats to a llunyana thing, however senste the dialèctica de nacionalismes enfrontats acaba retroalimentant-los. Això és així.

Suposo que no hi haurà eleccions anticipates to curt terms in Espanya.

Jo no, I have faria. It will include dels pressupostos i de la voluntat of president espanyol. El normal és que vulgui anar a eleccions podent exhibir fites concretes, the això té a veure amb els pressupostos or amb els decrets que puguin substituir-los. No crec que hi hagi a precipitació electoral.

Els barons of the PSOE no volen to hear of one superdiumenge al maig, en què coincidirien generals amb municipals i autonòmiques.

No tinc clar que sigui ni millor ni pitjor. L'únic que em preocupa és que a moltes comunitats hi hauria cinc urnes. For dispersió, potser és un embolic. However, the mobilization of the electorat propi i tendeix to afavorir els partits que tenen an implantació local més firm.

¿A Pedro Sánchez has acabat the efecte Moncloa?

No vull minimitzar-lo, but it was not a miratge. Mariano Rajoy goes desaparèixer de les nostres vides això va ser a canvi, but intar governar amb a suport de 84 diputats i havent votat la moció de censura uns partits que, de fet, són partidaris de trencar Espanya és a dificultat estructural des del primer dia.

De manera que ara tenim un Sánchez to here makes them worse than es digui que negocia els pressupostos a la presó.

Ell no hi has anat, but yes, això is bad.

O hi envia Pablo Iglesias.

Coneixent Iglesias, crec que devia ser iniciativa d'ell. However, it is true that Sánchez is estan acusant de tenir un pacte amb els independentistes.

Li van donar els vots for a la investidura.

Ells mateixos van dir que was for Ra fora hole. Després diuen que hi has pacte. Potser m'agradaria que hi fos, however, en aquests moments no hi has an entente política between the independentism and the el governor of Espanya. No hi és i probablement no hi pot ser. Alguns poden afegir que no hi has de ser.

But els estan demanant que els votin els pressupostos.

Això és normal. Els governs holds a certain vocació d'estabilitat i de continuitat. I certament hi has motts for demanar el vot a favor dels pressupostos generals de l'Estat vistos des de Catalunya, vistos en general des de tot Espanya, amb mesures concretes com the increase of salaries mínim. But the independentisme has dit que no I will do.

¿El que brings 12 diputats de Vox to the Parlament andalús és Catalunya? The independentisme?

No només. Hi has a rerefons que es produeix to molts altres països de por i incertesa que acaba provocant an espècie de replegament identitari. Always hem dit Spain is different, doncs potser no tant.

That explica que més de 800 Morts of ETA no fessin sortir la ultradreta i en canvi dos milions de catalans intentant votar yes?

Quan ETA comença a matar, the majoria de morts i assassinats es produeixen ja en democràcia, the aquells primers anys encara hi has a últim intent de la dreta de demanar a l'exèrcit que intervingui. Hi was. Ara, for that? Probablement perquè els moviments pacífics, els moviments que realion són d'opinió pública i de mobilització ciutadana, fan més respecte. I vegades hem de reconèixer que lesgunes de les coses que es diuen, com les de Gabriel Rufián, for exemple, és probable que generin també reaccions. But no només Rufián, també el pobre Dani Mateo, quan es moca amb an espanyola bandera. Hi has a source of aquesta espècie de neopatriotisme, the determinades actituds poden alimentar-lo.

¿No creu que part de la responsabilitat és of the mateix PSOE, que ha fet a seguidisme nacional of PP?

No deu ser tan seguidisme quan the acusen de traïció a la pàtria. Quan el senyor Aznar fins i tot diu que ni la Constitució està curosament guardada.

Aznar els goes truce of the constitucional bloc. However, we would like to give you the right to express the ambition of the PP.

I have tornaríem a fer. Yes es tornessin a saltar les lleis at the Parlament i declaressin la independència, em tornaria a mobilitzar.

Què està fent diferent Sánchez?

Està mostrant disposició al diàleg, has obert totes les comissions bilaterals, s'ha retirat ja a recurs d'inconstitucionalitat, s'han afavorit mecanismes de finançament … Here no has fet res encara és l'independentisme. Encara és hora que algú digui "No return to bring a moviment il·legal i unilateral". Probablement perquè amb a judici pendent les possibilitats de moviment són limitades.

Vostè no has anat in Lledoners, but hi has socialistes catalans que sí que hi han anat. Amb quin objectiu?

Creuen que la seva relació amb les persones preses I recomana, perquè els surt de dins i també in order to maintain a relationship between people who hold a political authority.

Do you speak d'Oriol Junqueras?

Yes, but també de Jordi Sánchez, Jordi Turull or Josep Rull. Ara bé, intentem que aquestes visites siguin privades i no donar-los contingut polític, que ningú pugui pensar que estem d'acord amb el que van fer.

Vostè goes said that no pot anar a la presó perquè és el líder of the PSC. Yes hi va després explica que si no hi ha diàleg no ens en sortirem, will be a pedagogy en la línia del que reclama.

I have puc fer exactament igual sense anar-hi. La meva obligació és estar al corrent del que pensen els dirigents independentistes, i crec que hi estic.

¿The única esperança of indult és que Pedro Sánchez governs in Espanya?

Dit to the revés, yes hi has a majoria que bloqueja or que fins i tot canvia la llei això serà impossible. But crec que hem d'intentar no prefigurar quina pugui ser la sentència.

És difícil pensar que els deixaran anar for lliure absolució.

While the penalty no sigui superior to the temps que ja han estat a la presó … És obvi que la presó preventive s'ha enlargat en excés, fins i tot hi has here diu que en aquest cas no was aconsellable. But també que s'ha produït an acció to defugir the justícia for part d'altres. No dic que els jutges no tinguin algun argument for haver-ho decidit.

Tornant a la situació política espanyola. Si Ciutadans acabés pactant amb Vox in Andalusia, ¿el PSC vetaria els pactes amb Cs in Catalunya?

Nosaltres fem pactes de molts of colors i intentem donar un sentit cada pacte en funció de estabilitat que proporciona. But it is evident that Cs pacta amb Vox, tot aquest cuento de center liberal reformista s'ha acabat. Els hi diu fins tot Manuel Valls.

Parlant de Valls, in Barcelona s'hi presents ell, Mascarell, Maragall …

Guanyem segur. És motiu d'orgull perquè busquen a certain legitimitat d'origen. Aquesta ciutat, en els moments de més embranzida, has estat governada pels socialistes. Ara, també és un incomoditat perquè dius: home, nosaltres també hi som.

¿El candidat of the PSC serà Jaume Collboni segur?

Yes. No veig cap motiu for canviar-lo.

¿El PSC descarta pactar amb Valls després de les eleccions?

Nosaltres el que descartem és deixar Barcelona sense govern.

For a lot, potser sí que hi pactaran.

Depèn of the que votin els ciutadans. A nosaltres ens agradaria, primer, tenir l'alcaldia i el govern. Yes no, ens agradaria que fos a progressive ruler, com més estable millor i que not considerés that Barcelona is a peça to the servei of the joc de la independència.

Valls és of the progressive bloc?

I have no self. However, it will not be possible to provide comfort to Ciutadans, més si es produís aquesta entesa amb Vox.

However, does the possibility exist for the PSC acabi pactant amb Valls?

Deixem obert que el PSC pacti amb here realment pugui oferir a governable est progressive i a la ciutat. ¿Això ho pot oferir Valls? Jo ho veig molt difícil, perquè és a bon candidat of a bad party. Amb tots els respectes.

Quan Felipe González diu que encara que els independentistes tinguin la majoria al Parlament això no canvia res, ¿no està posant límits a la democràcia?

No, està acceptant les regles del joc. Nosaltres per canviar el sistema institucional català necessitem dos terços del Parlament. En altres llocs no tenen aquesta majoria tan forta, amb majoria absoluta fan.

En l'últim any es deu haver pronounced the paraula república més vegades que en els últims 35. ¿No emociona gens?

No. En boca de segons here la república em is a mica buida.

Vostè deu ser republicà.

Jo yes. El que pass és que reconec que de les deu democràcies millors del món, set són monarquies.

Gràcies a la monarquia?

Gràcies a l'existència d'un símbol.

I la tradició or democrtica culture.

També. However, a republica requires the president de la república sigui elegit. I això fa que tingui partidaris i detractors i que difcilcilment pugui ser un símbol.

Dimarts es van reunir amb el Govern to speak de pressupostos. Descarten votar-los?

Sense el marge addicional que proporcionarien uns pressupostos a l'Estat no podrem fer les polítiques que volem. És molt difícil que nosaltres puguem vote a pressupost que no podria revertir les retallades.

To feixisme if you have them of dear plantar?

I tant . Denunciant-lo. The sobretot demostrant les seves falsedats i que hi has an alternative millor. De totes maneres, també diré que el feixisme encara no has ensenyat del tot els ullals. Crec que a vegades tendim a banalitzar-lo una mica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.